Een leven in licht

High vibe denken: hoe doe je dat?

High vibe denken: hoe doe je dat?

Gedurende de hele dag denken en vinden we van alles. Vooral over onszelf. En dit zijn niet enkel sprookjesachtige bedtime stories. In tegendeel, de verhalen die we onszelf keer op keer vertellen zijn vaak bekritiserend van aard. Het zit er zo ingebakken dat we niet eens doorhebben dat we dat doen. Gabrielle Bernstein, auteur van onder andere ‘The universe has your back’, noemt dit low vibe stories; negatieve overtuigingen waarmee we onze werkelijkheid creëren.

 Alles dat we aandacht geven groeit. Zo ook onze gedachten. Als jij jezelf continu vertelt dat anderen meer weten dan jij, dan wordt dat jouw waarheid. Onbewust zoek je steeds weer bevestiging voor dit zelfverzonnen ‘feit’ en gaat je indekken en onzeker opstellen – hoe vaak heeft een collega niet precies die slimme opmerking gemaakt die jij een paar seconde geleden ook dacht, maar niet durfde uit te spreken? Ik wil maar zeggen.

Self-fulfilling prophecy noemen we dit 

Het is een manier om onszelf te beschermen. Hoe kan je teleurgesteld of gekwetst worden als je zelf al besloten hebt dat het ‘m toch niet wordt. Zo kan je het in principe nooit verkloten, right? Je dekt jezelf op voorhand in voor eventueel falen, want dat vinden we eng: afgewezen worden. Bekritiseerd door anderen. Dus dan doen we het gewoon vast zelf.

Alleen het probleem met dit, voor velen, natuurlijke beschermingsmechanisme, dat aangewakkerd wordt door de prestatiemaatschappij waarin we leven, is dat het aan alle kanten wankelt als je het eens goed onder de loep neemt. Waar komt die negatieve overtuiging eigenlijk vandaan? Waar is het op gebaseerd? Is het toetsbaar? En in hoeverre houdt dit zelf aangeprate ‘feit’ dan nog stand?

We zijn het echt zelf die onze kritische gedachten tot dé waarheid denken, maar in feite is die waarheid gebaseerd op poep.

Bovendien blokkeren dergelijk gedachten de flow van liefde en plezier, van vertrouwen, zelfontwikkeling en van jezelf (durven te) zijn. Het blokkeert de flow van simpelweg leven en hiermee ontzeg je jezelf ‘het grote geluk’ waar we zo naarstig naar verlangen. Want ga eens na: als we voor negatieve zelfafwijzende gedachten kunnen kiezen en die voor waarheid kunnen aannemen, dan kunnen we dat net zo goed met positieve, stimulerende gedachten. Jouw hersenen maken geen onderscheid hoor; een gedachte is een gedachte. En stel je dan eens voor wat er gebeurt als je de focus verlegt van low vibe naar, in Gabriela haar termen, high vibe stories. Dat je elke keer als je jezelf betrapt op een moedeloze gedachte, ervoor bedankt en precies het tegenovergestelde eroverheen denkt. Best bevrijdend of niet?!

Wat is het dat jij jezelf onthoudt met jouw low vibe stories?

Is het die baan die je écht leuk vindt, maar zogenaamd te hoog gegrepen of te onzeker om voor te gaan? Een fijne relatie, omdat leuke singles zogenaamd niet bestaan of omdat je je huidige relatie tegen beter weten in niet durft los te laten? Die kinderwens, want kinderen had je toch al lang moeten hebben? Dat leuke huisje, die je zogenaamd nooit zal vinden nu de huizenmarkt ontploft is? Wat rust in je leven, omdat ‘nee’ zeggen tegen werk- of sociale druk gewoon geen optie is? …

Let it go!

Zolang je het oude niet loslaat, is er geen ruimte voor het nieuwe; datgene waar je vanuit je tenen naar verlangt en waar je hart enthousiast van gaat springen. Je staat jezelf letterlijk in de weg. Maar gaan we die (veilige) low vibe stories toetsen aan de praktijk – hoe oncomfortabel dat ook voelt in eerste instantie -, gaan we de angst met liefde omarmen en sussen, dan ontstaat er ineens vertrouwen en ruimte voor jouw verlangens om zich daadwerkelijk te ontpoppen. Door simpelweg te denken dat (jij) iets kan, ga je automatisch in creatieve oplossingen denken die ‘de beren’ overstijgen. Je gaat als vanzelf anders naar dingen kijken; de plezierige en kansrijke kanten zien. Vertrouw er (geduldig) op dat je de energie die je uitdraagt altijd – maar dan ook altijd – dubbel en dwars terugkrijgt.

Wat je verwacht van de uitkomst zal de uitkomst beïnvloeden

Eén van mijn persoonlijke low vibe stories is dat ik niet goed zou zijn in publiekelijk spreken. Ik zou mezelf niet duidelijk en overtuigend kunnen uitdrukken, rood aanlopen en bovendien weten anderen toch altijd meer dan ik. Compleet voor aap dus. Met als gevolg dat ik presenteren liever vermeed en in groepen mijn mening liever achterwege liet. Gelukkig is deze overtuiging met de jaren al flink afgezwakt, maar af en toe steekt het toch nog onverwachts de kop op.

Vorige week bijvoorbeeld. Ik had een afscheidsfeestje van werk. Mijn afscheidsfeestje welteverstaan. Jawel, jawel, the time has come. Ik ben gek op feestjes, zelfs op mijn eigen feestjes, zolang ik maar niet en plein public iets hoef te zeggen. Tsja… geen ontkomen aan natuurlijk op je eigen afzwaaiparty. Daarbij had ik bedacht dat mijn laatste woorden aan mijn ex-collega’s to be natuurlijk wel heel wijs, lief en, als het even kan, ook een beetje grappig zouden moeten zijn. Om de druk maar lekker op te voeren.

In mijn low vibe story schoot mijn speech alle kanten op en deed ik het zenuwachtig en knalrood af met een nietszeggend “bedankt voor alles.”

Zweten dus. Maar dit keer dacht ik ‘nee’ en ik verving m’n low vibe energie door een flinke portie high vibe. Iedere keer als ik dacht “oef het is al bijna, wat ga ik in hemelsnaam zeggen”, vertelde ik mezelf dat ik heel goed wist wat ik wilde zeggen – in werkelijkheid had ik nog geen idee – en dat ik dit heel duidelijk, kalm en samenhangend zou overbrengen. Dat ik een afscheidscadeau zou vinden dat nauwlettend aansloot bij wat ik zou zeggen. Ik vertelde mezelf, hardop – dat werkt vaak het beste -, dat ik publiekelijk spreken echt heel erg leuk vind. Dat ik het net zo goed kan als die ene collega – je weet wel: die geboren spreker. Ik vertelde mezelf dat collega’s me met liefde zouden overladen. Me zouden vertellen dat mijn afscheidsspeech hen geraakt had, dat ze het mooi vonden en dat ik daar zo ontzettend gemakkelijk en kalm stond te staan.

En zo geschiede…

Een dag voor mijn afscheid zag ik een kaart en wist ik ineens wat ik hen zou nalaten. De bijbehorende boodschap settelde zich als vanzelf in mijn hoofd. Vluchtig krabbelde ik nog een paar woorden op papier, om hier vervolgens nooit meer naar te kijken. Ik wist het zeker: the universum had my back! Tuurlijk voelde ik mijn hart tijdens de speech van mijn collega’s wat sneller bonken; hierna mocht ik. Maar meer nog genoot ik van alle grappen, gênante foto’s, mega lieve woorden en cadeautjes.

Mijn beurt: ik nam een diepe adem, voelde mijn voeten stevig op de grond en liet de woorden als vanzelf uit mijn mond stromen. Ze vlogen eruit en mijn collega’s luisterden aandachtig, lachten zelfs, en ik werd overspoeld met nog meer liefdevolle en complementaire woorden – ja, ook over mijn speech. Het werd het fijnste afscheidsfeest dat ik me had kunnen wensen! Ik ga ze missen.

Denk high vibe stories en verwacht het onmogelijke!

Stap 1) zodra je merkt dat je jezelf vertelt dat je niet aantrekkelijk genoeg bent, je nooit een leuke relatie zal krijgen, of kinderen, dat je niet slim genoeg bent, je verhalen oninteressant zijn om naar te luisteren, dat je te dik bent, dat je had moeten sporten, dat je niet kan presenteren, dat je die klus nooit af krijgt, die ene uitdaging te groot is, dat je geen liefde of succes verdient, kortom: dat je vanwege allerlei redenen vastloopt en niet kan doen waar je écht blij van wordt, erken dit als een low vibe gedachte.

Stap 2) Zet je hier direct een tegengestelde, high vibe, gedachte tegenover.

Stap 3) Vergt enkel wat volharding en geduld. Je zult merken dat het high vibe denken met de tijd je nieuwe natuur wordt.

Ervaar de kracht van je gedachten en neem verantwoordelijkheid voor jouw plezier, voor jouw revolutie. Zie hoe creatieve oplossingen en positieve ontwikkelingen zich als vanzelf aandienen als jij vol vertrouwen je hart volgt. Alles komt altijd goed, sterker nog: alles is al precies zoals het zijn moet. Gabrielle zegt in haar boek: “Honor what you want and how you want to feel.” Richt al je aandacht hierop en laat het leven ontvouwen. Hoe onzeker, spannend of uitzichtloos een situatie soms ook lijkt: Expect miracles!

Photo by Dyaa Eldin

Deel dit bericht


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *