Een leven in licht

(on)Rustig de herfst tegemoet: wat kunnen we zelf doen?

(on)Rustig de herfst tegemoet: wat kunnen we zelf doen?

Vanuit een onmogelijke positie duik ik met hoofd en arm ver onder mijn bed. Hebbes! Mijn wandelschoenen. Ik blaas het stof van de functionele muiltjes en een spontane nies ontsnapt. Het is een tijdje geleden. Stadswandelen vind ik toch anders, dat doe ik op gympen, anders dan écht wandelen. Het geplande soort wandelen zeg maar. Buiten de stad, op een landgoed, een natuurreservaat, een bos…

Deze ochtend ga ik naar het bos. Het is net zoals de afgelopen dagen, én de komende dagen – weken als ik weeronline mag geloven –, onstuimig weer. Het zijn van die dagen dat de winterjas nog veel te dik is, maar de zomerjas eigenlijk alweer te dun, met een vermoeiend ‘jas-aan-jas-uit-aan-uit-aan-uit’ tafereel als gevolg. Je kent het wel.

Dus gehuld in een dikke trui, een hippe regenjas en niet te vergeten: mijn zorgvuldig afgestofte wandelschoenen, stap ik het bos is. De september-transitie van de natuur is al duidelijk zichtbaar. Bladeren nog volgroen aan de bomen, maar ook al wat verloren bruine earlybirds op de grond. Blij als een kind stamp ik erop en in mijn oren hoor ik ze knisperen en kraken, zoals een échte herfstdag betaamt. In werkelijkheid hoor ik niks.

Voel jij je toevallig ook wat rusteloos?

Ik besloot het bos in te gaan, omdat ik me wat rusteloos voelde de afgelopen week. Bar weinig energie of inspiratie, en tegelijkertijd een gevoel dat ik juist een heleboel zou ‘moeten’ doen. Ik maak lijstjes, streep ze af, gooi ze onvoltooid de prullenbak in en maak weer nieuwe lijstjes. Rusteloosheid dus. Niks mis mee – zo vertel ik mezelf overtuigend – kan ik hebben. Gaat vanzelf weer voorbij. Belangrijker nog: het is vaak een teken van verandering. En laat dat momenteel nou precies het thema van mijn leven zijn. Wat ik over twee maanden doe, geen idee. Wat ik morgen doe weet ik eigenlijk al niet. Een heleboel anders. Een heleboel nieuw. Een heleboel leuk. Een heerlijk gevoel. Een spannend gevoel. Een rusteloos gevoel.

De natuur is dan hét medicijn voor wat peace of mind. Bomen zijn helend. Werkelijk waar! Je hoeft er alleen maar naar te kijken. Ik heb eens ergens gelezen dat onderzoek aantoont dat zelfs kijken naar een plaatje van bomen al effectief is. Let the green magic do its work. Als vanzelf komt er ruimte, perspectief en vertrouwen. Lijken dingen ineens een stuk minder groot en ‘moeilijk-moeilijk’ maakt weer plaats voor de optimistische daadkracht waar je je zo goed bij voelt.

Maar precies diezelfde moeder natuur bezorgt ons op dit moment ook wat rusteloosheid (en niet alleen vanwege het actuele natuurgeweld in de wereld). “Change of seasons” zegt mijn yoga juf; tevens Ayurvedisch therapeute.

Seizoenswisseling en onrust: Hoe zit dat dan volgens Ayurveda?

Om te beginnen een klein stukje theorie. De eeuwenoude Ayurveda filosofie uit India haakt in op de kunst van het leven. Het leert hoe wij in harmonie met onszelf en onze omgeving kunnen leven. Iets essentieels voor gezondheid en geluk. Het is een gezondheidsleer die in eerste instantie gericht is op het ‘voorkomen’ en in tweede plaats op het ‘genezen’. Het is gericht op de eigen verantwoordelijkheid hierin. Goed voor jezelf zorgen is dan ook de kern van Ayurveda. As simple as that!

Een holistische gezondheidsleer waarbij ervan uitgegaan wordt dat alles in het universum uit dezelfde elementen is opgebouwd: aarde, water, vuur, lucht en ruimte. Jij, ik, de aarde en al het andere tastbare (en niet-tastbare) om ons heen: alles staat met elkaar in verband. De welbekende (yoga)groet Namasté laat zich niet voor niets (onder andere) als volgt vertalen:

“My soul honours your soul. I honour the place in you where the entire Universe resides. I honour the light, love, truth, beauty and peace within you, because it is also within me. In sharing these things we are united, we are the same, we are one”

Wanneer je geboren wordt zijn je energetische elementen perfect in evenwicht; dit is jouw ideale constitutie (gesteldheid), ofwel: ‘je bent in je element’. Je geboorteconstitutie is uniek voor jou en blijft je hele leven hetzelfde. Het bepaalt wie jij bent, hoe je handelt en hoe je lichaam zich ontwikkelt. De elementen vallen samen in drie energietypen: vata (lucht en ruimte), pitta (vuur en water) en kapha (water en aarde), en meestal zijn één of twee overheersend in ons lichaam. Ze sturen al onze fysieke, mentale en spirituele processen aan. Ze bepalen bijvoorbeeld hoe ons slaappatroon is, hoe onze huid eruit ziet, bij welke mensen wij ons fijn voelen, hoe we ons op emotioneel vlak uiten, bij wat voor fysieke oefeningen ons lichaam baad heeft en op welke voeding onze lichaamsprocessen het beste functioneren. Ja inderdaad, eigenlijk bepalen ze alles.

Continu uit balans geschopt

Invloeden van binnen- en buitenaf verstoren onze constitutie doorlopend en dat kan ervoor zorgen dat je niet helemaal lekker in je vel zit. Ayurveda is erop gericht om jouw constitutie weer in balans te brengen; zo dicht mogelijk bij je geboorteconstitutie. De natuur is één van de dingen die een direct effect heeft op onze gesteldheid. Zo ook de seizoenswisselingen; we moeten wennen en schakelen. De zomer (warmte) is een pitta-tijd en in de herfst (stormachtig) overheerst vata. En precies nu zitten we in de overgangsperiode van zomer naar herfst. Van warm naar koud. Van licht naar donker. Van buiten naar binnen. De natuur verandert en je lichaam verandert mee – ‘we are one’ remember.

Pijnlijke gewrichten, stijve onderrug, droge huid en een rusteloos gevoel

Allemaal kenmerkend voor deze tijd van het jaar. Kenmerkend voor vata uit evenwicht, aldus mijn yoga juf. Naast dat deze fysieke en geestelijke ongemakken – zo labelen we dit soort ‘sensaties’ toch vaak – er dus gewoon een beetje bij horen, kunnen we wel wat doen. Zoals onszelf voeden met wat extra warmte om de zomer-herfst transitie zo rustig mogelijk te doorlopen. Dus haal die kruiken maar weer tevoorschijn, onderga massages met warme (sesam)olie, zeg de salades gedag en spice up your food (kardemon, gember, honing…). Een stevig ontbijt (zoals havermout) en warme, zoete maaltijden kalmeren de vata energie. Evenals routine in je dagen. En door je conditie op te krikken bereid je je alvast goed voor op de winter.

Als je op deze manier meegaat met de natuur – het mooie is dat we dit vaak automatisch al een beetje doen; met dank aan de universele taal van de natuur die iedereen verstaat – zal je merken dat je lichaam en geest je dat dankbaar afnemen.

Tot zover wat Oosterse wijsheid…

…Het is nog maar een tiny tipje van de sluier van de Ayurveda filosofie. Ik weet er nog veel te weinig van. Wie weet ooit meer… Want interessant en fascinerend vind ik het wel. Heel logisch. Dat ook. Maar you get my point: zorg goed voor jezelf! Het klinkt zo simpel, maar vaak doen we het te weinig. Onrust hoort bij het leven en is alles behalve negatief; zonder een beetje onrust ook geen positieve veranderingen. Verzet je niet en wees lief. En blijf warm (letterlijk en figuurlijk). Juist nu, in deze septembermaand. Even mokken en dan de herfst, met al haar unieke eigenschappen, vol liefde omarmen. En straks de winter (wist je dat pitta types met hun innerlijke vuur maar weinig problemen met de winter hebben? Kapha en vata types hebben het er wat moeilijker mee. Herken je jezelf al?). En dan de lente. De zomer. En weer opnieuw de herfst…

Wat is ze mooi!

Ik ga zitten op een bankje. Voor me een wirwar aan takken. Bomen die ver de lucht in prijken. Flexibel deinend op de wind. Ik besluit straks, als ik met een kop thee lekker warm op de bank zit, een Ayurvedische massage te boeken. Geheel in het kader van goed voor mezelf zorgen. Ik glimlach tevreden. Gulzig neem ik nog een flinke teug van de rijkelijk beschikbare boslucht. Ik sta op. Begin aan de laatste meters van mijn boswandeling. Het waait stevig. En het is fris. Ik vind het heerlijk. En als de zon door de takken ineens mijn gezicht aanraakt, dan stik ik. Poeh, warm! Aan-uit-aan-uit-aan-uit…

Deel dit bericht


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *