Een leven in licht

Miracle Morning: voor meer energie, daadkracht en focus in je dag

Miracle Morning: voor meer energie, daadkracht en focus in je dag

Sommige mensen zie je nooit meer en sommige mensen blijf je overal en altijd toevallig tegenkomen. Zo spontaan als ze je leven binnenwandelen, zo spontaan blijven ze ook rustig een poosje weg. Maar ze blijven altijd ergens. Dit heb ik met een oud-studiegenootje van mijn UvA tijd – waaayy back. Dan zag ik haar weer op een festival, fietste ze me voorbij of hadden we kortstondig mailcontact vanwege het één of ander.

Na de gebruikelijke periode van radiostilte kruisten onze paden recentelijk weer.  De studiegenoot mailde me naar aanleiding van mijn blog en dit keer besloten we om onze huidige relatievorm, gebaseerd op ‘het toeval’, te doorbreken. We planden een koffiedate. Eentje die erg gezellig en inspirerend zou uitpakken – zo weet ik nu. Zo’n ontmoeting waarin je beide blijft ratelen, omdat de raakvlakken onmiskenbaar groot blijken. Zo’n ontmoeting waar je bij het afscheid stuiterend van energie en met een grote glimlach “tot snel” naar elkaar roept, en dat ook daadwerkelijk hoopt.

Over the top Amerikaans, maar minstens zo doeltreffend

Het was de studiegenoot die me vertelde over het principe van de Miracle Morning. Een jaar geleden integreerde ze dit in haar leven; “de beste beslissing ooit”, aldus de studiegenoot. Met haar aanstekelijke positivisme vertelde ze me dat het vóór dag en dauw opstaan, haar zoveel meer energie en peace of mind geeft dan een uur extra slaap of snoozen. Haar enthousiasme maakte mij nieuwsgierig en ik waagde er een verdiepende Google sessie aan.

De samenvatting op bol.com leerde mij dat de eigenaar van dit principe Hal Elrod heet en dat hij er in 2012 een boek aan gewijd heeft, met als titel – het zal je niet verassen –The Miracle Morning.

“The Miracle Morning is already transforming the lives of tens of thousands of people around the world by showing them how to wake up each day with more ENERGY, MOTIVATION, and FOCUS to take your life to the next level. It’s been right here in front of us all along, but this book has finally brought it to life. Are you ready? The next chapter of YOUR life — the most extraordinary life you’ve ever imagined — is about to begin. It’s time to WAKE UP to your full potential…

Eerste gedachte: ‘poeh schreeuwerig geschreven dit zeg, lekker Amerikaans’ – om maar direct in het stereotype-denken te vervallen. Tweede gedachte: ‘het zoveelste boek dat je leven gaat veranderen, ja, ja…’ Gelukkig had de studiegenoot me al gewaarschuwd dat ik hier even doorheen moest kijken, dus ik gaf al mijn aandacht aan de theorie erachter. En ik kan niet anders zeggen dan dat ik daar wél heel enthousiast van word.

The Miracle Morning: hoe werkt het?

Het idee is dat je iedere ochtend een uur eerder opstaat en die tijd volledig aan jezelf besteed. Dus nog geen telefoon, geen “goedemorgen lief” gezoen – vooruit, een vluchtige dan –  en nog niet met eventuele kinderen in de weer. Ook geen wekker-snoozen-wekker-snoozen-wekker-snoozen taferelen en al helemaal geen ‘shit nu ben ik laat, hup de douche in, broodje in de mond, half kauwend de deur uit’ gezeur.

Nee, een uur voor jezelf waarin je zes-stappen doorloopt: 1) mediteer 2) affirmeer 3) visualiseer 4) schrijf 5) lees en 6) beweeg. De eerste vijf stappen hoeven ieder nog geen vijf minuten te kosten. Stap 6 heeft als doel om je lichaam wakker te maken en het is aan jou hoe je dit invult qua tijdduur. In de eerste vijf stappen is de invulling overigens ook geheel aan jou.

Note: ik heb het boek zelf niet gelezen, maar als je het interessant vindt staan onderaan dit artikel een aantal links naar reviews en gedetailleerdere uitleg van het principe. 

Mijn Miracle Morning

Voor wie mijn blog al wat langer volgt, weet dat ik een fanatiek aanhanger ben van veel ‘ochtendtijd’. Standaard zet ik mijn wekker zo’n twee uur voordat ik daadwerkelijk de deur uit moet. Ik poets mijn tanden, hydrateer mijn lichaam met een kop warm water, ik mediteer, ik affirmeer en doe enkele oefeningen om mijn lijf uit de slaapstand te trekken. Dit vervolg ik met douchen – mindful natuurlijk en eindigen met een koude – , rustig ontbijten, al dan niet met een krantje, en een wandeling, yogales of hardloopsessie op ochtenden dat ik niet voor werk de deur uit moet.

Et voilà, mijn Miracle Morning. Zonder te weten had ik m al. Niet iedere dag precies hetzelfde riedeltje of dezelfde volgorde, maar wel iedere dag. Een ochtend zonder haast en met aandacht voor mezelf maakt voor mij echt het verschil. Ik ga de dag met zoveel meer positieve energie door, krijg meer voor elkaar en dat alles vanuit een relaxte mindset. De woorden van Hal Elrod zijn dan misschien een tikkeltje te ‘Amerikaans’ naar mijn zin, maar vanuit mijn ervaring kan ik niets anders dan ze beamen.

Schrijven erbij maakt pas echt blij!

De studiegenoot vertelde mij dat naast yoga en mediteren, ook schrijven een onderdeel van haar Miracle Morning was. En dat schrijven intrigeerde me. Nooit zo over nagedacht. Ik schrijf natuurlijk wel veel, alleen niet per se in de vroege ochtend. Maar hoe vaak word je niet wakker met allerlei gedachten van gisteren of gedachten aan later? Hoe vaak sla je niet direct ‘aan’ zodra de wekker gaat? En hoe heerlijk is het dan om datgene in je hoofd even te erkennen door het eruit te schrijven, en zo met een kalme geest aan de dag te kunnen beginnen – want erkenning is vaak het enige dat het lichaam nodig heeft om de lading er wat af te halen. Héél heerlijk, kan ik je vertellen!

Want sinds een week of drie heb ik schrijven aan mijn Miracle Morning toegevoegd. Niet dat ik dagelijks pagina’s vol schrijf, maar in ieder geval één zin. Gewoon wat in me opkomt. Ik noteer bijvoorbeeld wat me te doen staat, hoe een bizarre droom ik wel niet had, hoe moe/fit/blij/down ik me voel, vaak gevolgd door wat Emile-Ratelband-achtige woorden, of ik uit mijn verwondering over mensen die voor grof gestucte muren in hun huis kiezen – Ik schaaf me daar dus continu aan. Bloedirritant. Het mooie van deze dagelijkse notities vind ik, naast het leegmaken van je hoofd voordat de dag écht begint, dat de vergankelijkheid van alles dat je voelt en ervaart zo duidelijk zichtbaar wordt.

Neem mijn eerste ochtendnotitie:

“Ik ben boos op grenzen. Verdrietig ook. Dat ze bereikt zijn. Of eigenlijk al overschreden. Maar wat was het leuk! Dat wel! Toch voel ik me boos. Op de plannen die ik nu de kop in moet drukken. Stoppen met plannen zou een goeie zijn, maar ik vind het verheugen zo leuk. Ik wil straks naar yoga, lunchen met vriendinnen en bij een vriend achterop de motor naar het strand. Dat wil ik al zoooo lang en eindelijk zou het gaan gebeuren. En morgen wil ik ook van alles leuks. Ik wil onbeperkt gaan. Maar nu ben ik moe en mijn lichaam wil dit alles helemaal niet. Dus ik schrap mijn agenda leeg. Ik geef me over. Ik geniet van wat is, ook al is dit ‘is’ nu even echt niet hoe ik zou willen dat het is.”

De volgende ochtend schreef ik:

“Zo’n dag dat je wakker wordt en er niks anders door je heen gaat dan ‘wat heb ik een zin in deze dag’. Niet omdat er iets speciaals te gebeuren staat – of dat weet ik eigenlijk helemaal nog niet – maar gewoon omdat ik me belachelijk energiek, dankbaar en blij voel. Waaaahhh. Lets get burnin!

Oké, die laatste drie woorden staan niet echt in mijn notitieboekje, maar vond ik wel passend en handig voor een hyperlink 😉

Schrijven maakt de vergankelijkheid van het leven zichtbaar

Waar ik op de ene dag nog moe, jengelig en gefrustreerd wakker werd – overigens hield dit natuurlijk niet de hele dag aan want zodra ik me overgaf aan het opladen, verdwenen de ‘oh zo grote’ obstakels in mijn hoofd als sneeuw voor de zon – voelde ik me een dag later on top of the world en ging ik gewoon lekker sporten en socializen zoals ik het ‘gepland’ had.

Zo snel gaat dat dus. Zonder duidelijk aanwijsbare reden, maar gewoon omdat het nou eenmaal zo gaat. Het is de vergankelijkheid van alles in het leven, inclusief onze gemoedstoestand. Best geruststellend toch op een niet zo jofele dag? En op een ‘top of the world dag’ doen we onze ogen gewoon even dicht en genieten we ervan alsof het nooit anders zal zijn.

Hoe ziet jou Miracle Morning eruit?

En voor als je meer wilt lezen over het principe van de Miracle Morning, ik vond deze blog van De Groene Meisjes leuk en deze over 1 jaar later. Ook Curcacious heeft een artikel gewijd waarin ze de zes stappen en het doel helder beschrijft.

 

 

 

Deel dit bericht


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *