Een leven in licht

Een Hikers High in IJsland: 3x wat hiken zo helend maakt

Een Hikers High in IJsland: 3x wat hiken zo helend maakt

Met een team van vier mocht ik deze zomer ruim 100 enthousiastelingen door de IJslandse bergen begeleiden. The Iceland Trail. Wat een eer. Wat een feest. Een 4-daagse trektocht over de Laugavegur route, waarbij we 64 km overbrugden met ons hebben en houden op onze rug. We stapten langs warmwaterbronnen, geisers en vulkanen. We trotseerden steile bergen, snelstromende rivieren en eindeloze lavavelden. WAUW wat een waanzinnig land!

Mijn hersenen hadden de eerste dagen maar wat moeite om te verwerken wat ze zagen. Het is zo anders dan wat ik tot noch toe gezien had. Zo rauw. Zo puur. Van de ene verbazing viel ik in de andere. Geen dag hetzelfde zicht. De vibratie van Moeder Aarde voelbaar in elke stap die je zet. Adembenemend.

 

De natuur heeft de gave om ons helder te laten zien wie we zijn en waar we staan

Een kans om mensen naar de natuur te brengen sla ik niet af. Het draagt bij aan mijn persoonlijke missie om anderen te inspireren tot bewustwording en de grootsheid van hun intuïtie te ervaren. En alleen al het fysiek aanwezig zijn in de natuur brengt je (gemakkelijker) in contact met jezelf. Wij zíjn immers natuur. Het is – grotendeels op onbewust niveau – een groot feest der herkenning. Thuiskomen. Wij zíjn immers natuur.

De natuur heeft de gave om ons te laten zien wie we zijn en wat we nog mogen leren. Ze brengt naar boven wat gezien mag worden. Schenkt helderheid in onze gedachten. Ze kleed je uit en wast je schoon. Een – soms pijnlijke – spiegel van waar je staat. Waar je klaar voor bent. Waar je mag toegeven. Angsten en patronen mag doorbreken. Meer zelfliefde mag tonen of verantwoordelijkheid mag pakken.

Hikers HighHikers high

Hiken is meer dan een outdoor avontuur alleen

Hiken door de uitdagende landschappen van IJsland is meer dan simpelweg een outdoor avontuur, het is net zo hard een innerlijk avontuur. Fanatieke wandelaars spreken weleens over de zogenaamde ‘Hikers High’. Een fenomeen dat verwijst naar een energieke staat van Zijn waarin je het gevoel hebt dat je voor altijd door kunt lopen. Je voelt geen pijn, geen vermoeidheid meer, you’re flying.

Naast de fysieke sensatie heeft dit betrekking op ons lichaam als geheel; fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel. Het heeft in mijn beleving alles te maken met het leren vertrouwen op je zelf. Je lichaam. Gedragen door de natuur. Van waaruit een gevoel van kracht, onverwoestbaarheid en trots kan groeien. Een opening tot je hogere Zelf. Een (herstelde) connectie met de ware jij.

 

Drie helende aspecten van hiken:

 

1. Behoeften herkennen

slapen en eten hebben een functie

In onze drukke Westerse maatschappij vergeten we weleens dat slapen en eten daadwerkelijk een functie hebben. We leven graag in de overtuiging dat we de hoeveelheid en kwaliteit hiervan zelf kunnen bepalen, naar hoe het ons uitkomt op dat moment, maar dat is niet zo. Ons lichaam bepaalt wat ze nodig heeft, wij dienen enkel te luisteren.

Dit ervaar je maar al te goed tijdens zo’n intensieve hike. Je wordt teruggeworpen op je lichaam en goed luisteren naar haar behoeften is het enige dat het afzien kan verlichten. Niet altijd makkelijk, want de ego mind wil het ongemak vaak zo snel mogelijk bestrijden. In de praktijk betekent dit – hoe tegenstrijdig ook – vaak dat we een tandje bijzetten, in plaats van wat gas terugnemen. Get it done and over with.

Eten, drinken en slapen zijn de energieleveranciers voor alle lagen van ons lichaam (fysiek, , mentaal, emotioneel, spiritueel). Het voedt de cruciale innerlijke processen die ervoor zorgen dat jij deze prestatie kan leveren. Het houdt je warm. Het houdt je scherp. In je kracht. Maaltijden overslaan of geen pauzes nemen zijn een no go als je tijdens een intensieve hike je fysieke en mentale energie stabiel wilt houden.

 

2. Vertrouwen winnen

je lichaam kan meer dan je (mind) denkt

Laat mij maar naar boven ploeteren op een steile helling, dat tien keer liever dan diezelfde helling afdalen. Vooral op de slingerende slipgevoelige gravelpaadjes die de Laugavegur trail rijk is. Mijn les hierin kwam op de dag 2. Precies toen ik in mezelf de afdaling waarop ik stond vervloekte, stormde één van de deelnemers me voorbij. Opgewekt en met grote stappen. Eenmaal beneden zei ik “Zo jij had het tempo er lekker in zitten”. Waarop ze zei: “Ik vertrouw er gewoon blind op dat mijn voeten weten wat ze doen”.

En zo werd ‘Ik vertrouw op mijn voeten’ mijn mantra bij alle afdalingen die volgden. Zodra je de ego-gedreven-angst laat voor wat het is en blind vertrouwt op je lichaam, haar het tempo laat bepalen, dan komt alles goed. Jouw lichaam als onderdeel van een groter geheel. Geleid door je intuïtie.

 

3. Ruimte creëren

alles komt en gaat

Gelijktijdig met hoeveelheid verschillende landschappen die je in 4 dagen IJsland doorkruist, kruisen er ook minstens die hoeveelheid mentale / emotionele fases door je hoofd. Ik heb mensen van lachen naar vloeken zien gaan, van vermoeide hoopjes ellende naar unstoppable hiking machines. Patronen die je in het dagelijkse leven wel of niet dienen, worden uitvergroot hoe meer je loopt. Waar kom je jezelf tegen? Hoe sterk voel je je nog als alles nat en koud is? Hoe reageer je op een ander als je het zelf zwaar hebt?

Voor mij geldt dat als ik me labiel of aanhankelijk begin te voelen dan moet ik slapen. Als ik me geïrriteerd of gefrustreerd voel moet ik eten. Door dit in mezelf te herkennen, reageer ik het niet af op een ander. Ik houd het bij mezelf. Het is mijn verantwoordelijkheid om erop te handelen, niet die van een ander om het weg te nemen.

De stilte en evenwichtigheid van de natuur triggeren dit reflectie proces, maar helpen je ook om niet-dienende patronen onder ogen te komen. Je kan er niet omheen, je moet erdoorheen. Eigen grenzen (h)erkennen en die van de ander respecteren. Don’t judge. Een besef krijgen dat alles komt en gaat. Dat je wonder boven wonder na een flinke uitputtingsslag de volgende dag weer vrolijk door de bergen stapt

Hikers HighHikers High

Eigenlijk is een Hikers High dus meer een Hikers Heal

Bovenstaande processen maken dat een zogenaamde ‘Hikers High’ in mijn ogen net zo goed een ‘Hikers Heal’ is. Als vanzelf wordt je lichaamsbewustzijn vergroot tijdens de tocht, mentale patronen aan het licht gebracht en zo ontstaat er ruimte. Je ervaart rust en aanwezigheid. Stevigheid. In verbinding met de natuur. In verbinding met jezelf.En dán, dan kan het échte genieten beginnen!

Bovenstaande wekt misschien de indruk dat IJsland vooral afzien is, maar dit is alles behalve waar. Het kan niet vaak genoeg gezegd worden:

W A T . E E N . W A A N Z I N N I G . L A N D  

Ik voel me dankbaar en met liefde vervuld dat ik dit heb mogen doen. Dank voor de prachtige natuur waar ik me twee weken oh zo thuis in voelde. Dank voor de fantastische mensen waarmee ik dit avontuur heb mogen beleven; mijn team (Sarah, Jan en Corijn) en álle deelnemers van week 4 en 5. Jullie eigenheid, jullie kracht, jullie lach. Zo zo mooi!

 

Ga jij volgend jaar ook mee?
The Iceland Trail 2020

Hikers HighHikers HighHikers high Hikers High

Deel dit bericht


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *