Een leven in licht

Je aanwezigheid vergroten voor meer flow in je leven

Je aanwezigheid vergroten voor meer flow in je leven

Afgelopen week was ik in Marokko. Net boven Marrakech, aan de voet van het Atlas berggebied. Hier at ik sappige citrusvruchten direct vanuit de boom, terwijl mijn ogen op de besneeuwde bergtoppen aan de horizon rustten. Hier werd ik dagelijks gewekt door een orkest aan vrolijk fluitende vogels, canon-ent met het Nationale ochtendgebed. Hier kreeg ik de lekkerste maaltijden voorgeschoteld, bereid met de lekkerste ingrediënten uit de oogverblindende mooie tuin. Wat een kleuren! Van dieprode aarde tot helder groene bomen en kleurrijke bloemen… WAUW

Maar de reden dat ik op dit mooie stukje aarde verbleef was een Iokai Shiatsu Studieweek. Omdat lichaams- en energiewerk mij wonderlijke dingen heeft gebracht in mijn persoonlijke soul searching, begon ik anderhalf jaar geleden met een opleiding tot Shiatsu therapeut. Hier in Marokko kreeg ik de kans om direct van dé Shiatsu Sensei (‘leraar in Japanse bewegingskunsten’) te mogen leren. Wat een eer. En wat verfrissend.

Begrijp me niet verkeerd, in Nederland word ik opgeleid door steengoede Shiatsu docenten, maar het zijn en blijven Westerlingen. En hoe hard we ook proberen de Holistische Oosterse visie op het leven eigen te maken, de Westerse mindset zit in onze genen. Onze hele maatschappij is erop ingericht en zo ook de manier van lesgeven.

 

Aanwezigheid als geleider voor alles in het leven

Wij ‘Westerlingen’ willen dingen graag begrijpen, verklaren of oplossen. In het Oosten daarentegen, staat het voelen, observeren en ervaren voorop. Naar binnen keren om in te tappen op die oneindige bron van Innerlijke Wijsheid waar we allemaal mee gezegend zijn, en die verder reikt dan hetgeen onze mind ooit kan (be)grijpen.

De belangrijkste les voor mij – of eigenlijk reminder – van deze bijzondere week was dat het leven echt niet moeilijk of ingewikkeld hoort te zijn. Dat duwen en trekken niet leidt tot de gewenste resultaten of voldoening, maar dat simpelweg ‘aanwezig zijn’ de basis is van waaruit wonderlijke ontwikkelingen kunnen ontstaan. Of dit nou een goede Shiatsu behandeling is, een leuke baan of een fijne relatie…

 

In deze staat van Zijn kan je intuïtie het moeiteloos overnemen

Als je vanuit aanwezigheid jezelf en anderen benadert, dan doet het er niet zoveel toe wat je precies doet of zegt. Je creëert een energie waarin anderen zich veilig voelen om zich over te geven, maar ook eentje waarin jij je veilig voelt om de controle los te laten. En in deze staat van Zijn kan de universele energie, die ons allemaal verbindt, haar werk doen. In deze staat van Zijn kan je intuïtie het moeiteloos overnemen. Ontstaat er een intuïtief weten, ingegeven door ons hart, en komen keuzes en antwoorden je op een natuurlijke wijze toe.

As simple as that.

 

Is het dan écht zo simpel? 

Nee, ben je gek. Aanwezig zijn kan verdomd moeilijk zijn. Het vergt training en – vooral – volharding. Dit is waarom meditatie bedacht is. Waarom we Yoga of QiGong beoefenen en zo ons lichaamsbewustzijn vergroten. Het vergt inzet om te leren ‘Zijn’ met alle fysieke en mentale sensaties (alias ongemakken) die zich voordoen. Met gedachtes, frustraties en emoties.

Soms lukt dat goed. Soms lukt dat totaal niet goed. Maar altijd is het goed.

Liefs Maike

 
P.S. In de komende weken bied ik zowel een passieve als een actieve manier om je aanwezigheid te vergroten. Scroll naar beneden en wie weet zien we elkaar snel!

 Aanwezig zijn

Shiatsu massage op donatiebasis t/m juni 2019
Een passieve manier om je aanwezigheid te vergroten

Shiatsu is een combinatie van een drukpunten-massage en een energetische massage. Het ontvangen ervan is een passieve manier om je lichaam te openen en je aanwezigheid te vergroten. Als de levensenergie (Ki) in je lichaam vrij kan stromen, gaat alles in je leven ook vrijer stromen. “Only in a relaxed body the mind can settle”, zegt één van mijn teachers altijd.

Shiatsu vergroot je fysieke en mentale flexibiliteit, brengt ontspanning en balanceert je energie. Bij stress-gerelateerde klachten is een Shiatsu massage daarom ook uitermate effectief. Een cadeau aan jezelf!

Tot en met juni geef ik op verschillende dagen Shiatsu massages op donatiebasis. Dit betekent dat jij zelf mag bepalen wat je ervoor geeft. Ik vind Shiatsu zoiets moois dat ik iedereen de gelegenheid wil geven om het eens te ervaren.

Meer weten of aanmelden voor een Shiatsu massage, klik hier.

 

Workshop zondag 21 april 2019 – Inner Power Workmode
Je aanwezigheid actief trainen middels bewustwording en intuïtief schrijven

Op een actieve en effectieve manier je aanwezigheid trainen kan met methoden als meditatie en (veelal) Oosterse bewegingsvormen. En dit is precies waar we mee gaan werken tijdens de Inner Power Workmode deepdive.

Middels kennis rondom stress en energie, lichaamsbewustzijnsoefeningen en intuïtief schrijven gaan we naar binnen keren. Om gehoor te geven aan onszelf, onze innerlijke wijsheid, zodat je in je kracht kan staan. Verwacht een ontspannen middag, waarna je met inzichten en tools naar huis gaat over hoe jij je mind, body & soul kan afstemmen voor je grootste geluk, en vanuit je hoogste energie.

Wat: Inner Power Workmode Workshop
Wanneer: 1ste Paasdag 14.00 – 17.30 uur
Waar: Buurtboerderij Ons Genoegen – Amsterdam Westerpark
Kosten: € 30,-

Meer weten of inschrijven? Klik hier.

 

Bab Zouina

Bab Zouina Eco Retreat – Atlas Mountains Marrakech

aanwezig zijn aanwezig zijn

Deel dit bericht


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *